17 Kasım 2015 Salı

DAYANIKLI PASTAHANE POAÇASI


Tarifini kardeşimden almış olduğum poğaçayı (o nerden almış bilmiyorum) paylaşacağım sizinle,umarım beğenirsiniz :) 

Malzemeler :

- 1 paket yaş maya (42 gr)
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 su bardağı ılık su
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 4 yemek kaşığı tepeleme un 
- 1 tane yumurta (akı içine sarısı ütüne)
- 1 silme kaşık şeker
-1 tatlı kaşığı tuz
- 6 - 7 su bardağı un

iç Harcı İçin Peynir 

Hazırlanışı : 
lk olarak mayayı fermante ederek başlıyoruz ( yaş mayayı çürütme işlemi ) ılık su ve sütü bir karıştırma kabına alıp içine maya ve şekeri ekleyip elimizle mayayı ezerek mayanın erimesini sağlıyoruz. Maya eridiğinde sulu karışımın hareketlerinin sonlanmasını bekleyip karışım sabit durduğunda üzerine 4 çorba kaşığı dolusu un serpiştirip mayalı karışımın üzerini unla kaplıyoruz. Karışımı hiç hareket ettirmeden üzerini streçle kaplayıp mayanın fermante olmasını bekliyoruz karışımın üzeri çatlak çatlak olduğunda maya fermante olup hazır hale gelmiş demektir. ( bu işlem oda ısısına göre yaklaşık 10-15 dk sürebilir gözlemleyip takip edin ) daha sonra karışımın kenarından yavaşça sıvı yağ ve yumurta akını ekliyoruz ( asla ortasına dökmüyoruz ki maya zarar görmesin çaktırmadan kabın kenarından ekliyoruz ) tuzunu da mayanın üzerinde olan unlu kısma orta bölüme döküyoruz ( burda da mutlaka unlu kısma gelmesine dikkat edin tuz kenarlardan sıvı karışıma değmemeli ) daha sonra bir bardak unu da tam orta kısma ekleyip parmak uçlarımızla saat yönünde yoğurmaya başlıyoruz ( kesinlikle sağa sola değil sadece tek yön yoğuruyoruz parmak uçlarımızla köpükleri sündürmeden hareket etmeliyiz ) azar azar un ilave edip sürekli saat yönünde yoğurmaya devam ediyoruz 5 bardak undan sonra hamuru tezgah üzerine alıp güzelce toparlanması için yoğuruyoruz bu aşamada artık yoğurma işlemine iki elle devam edebiliriz ununu ele yapışmayan yumuşak kıvamlı bir hamur elde edene dek ekliyoruz ( ben bardak ölçüsü verdim ama bu değişebilir siz ele yapışmayan kıvam alana kadar ekleme yapın ) hamur hazır olduğunda misket büyüklüğünde bir parça kopartıp bir bardak dolusu suyun içine bu minik topu atıyoruz streçle sardığımız hamurumuzun yanına bu bardağı alıp minik hamur topu suyun yüzüne çıkana kadar bekliyoruz ( bu işleme maya ölçer deniyor fermante edilmiş tüm mayalı hamur işlerinde bu yöntemi kullanabilirsiniz ) topumuz suyun yüzüne çıktığında mayalanma gerçekleşmiş demektir artık hiç beklemeden şekil verip fırınlamaya geçebiliriz :)hamuru tezgaha alıp uzunlamasına rula şeklinde yapıp mandalina büyüklüğünde bezelere ayırıyoruz ve her bir bezenin tam ortasına elimizin yan kısmıyla bastırıp çukur oluşturuyoruz bu kısma peynir vs ne seviyorsanız ekleyip hamuru ikiye katlayıp tekrar orta kısmına elimizin yanıyla bastırıp şekil verip yağlanmış fırın kabına diziyoruz tüm malzeme bittiğinde üzerinin yumurta sarısını sadece üst kısma ve alt kısma sürüyoruz ( bu aşamada komple yumurtayla kaplarsanız kabarma olmaz. Alt tarafı yumurta demeyin çok önemli buna dikkat edilmesi lazım resimlerden inceleyebiliriz ) Daha sonra fansız ve turbosuz alt üst konum 200 derece fırında kızarana kadar pişiriyoruz, piştiğinde ister soğuk ister ılık servis edebilirsiniz.

Hiç yorum yok: